Illóolaj lepárlók

Az illóolaj lepárlók működtetés szempontjából két típust különböztetünk meg.

Az egyik a hagyományos üstös kolonnás verzió. Ez a típus egy nagyon egyszerűen üzemeltethető lepárló. Az üstbe vizet kell tenni, és azt melegíteni. A képződött gőz a kolonnában lévő növényeken keresztűl tud csak távozni, így a növényeken át halad tovább. A növények röveteit megsértve kiszabadul az illóolaj és a kolonnból távozik a hűtőbe, ahol kicsapódik és a kifolyón kifolyik.
Ezt követően már csak külön kell választani.
Hátrányok: Alacsony hőfok ~110-120 °C, alacsony nyomás. 100 literes üstméret felett a NAV (VPOP) engedélye szükséges.



A másik a gőzfejlesztős verzió. Ez egy bonyolúltabb eszköz, működését tekintve is. A lényeg, hogy egy nyomásálló tartályban kell magas hőmérsékletű gőzt előállítani. Ez lehet akár 150°C is. Egy csap segítségével egyenletesen lehet ráengedni a növényekre a gőzt és innentől már hasonló a müködési elv. Emellett persze a fontos az is, hogy nem csak magasabb hőmérsékleten történik a lepárlás, hanem nagy nyomáson is. Ezzel a technológiával sokkal eredményesebb a lepárlás.